Klimatquiz för att hitta ditt engagemang

Börja med Fråga 1 nedan och välj det alternativ som bäst beskriver dig. Ditt val leder dig vidare till en annan fråga. Följ instruktionerna till nästa fråga, välj det alternativ som passar dig bäst, och så fortsätter du på samma sätt tills du når ditt personliga klimatval. Kom ihåg vilket val du hamnar på – när alla är färdiga går ni en runda och diskuterar vad ni hamnat på: Har alla hamnat på samma? Olika? Går det att kombinera olika typer av engagemang?

1. Hur redo är du att agera?

 • Jag är redo att köra på! Det är bara att visa vägen framåt. Gå till 2.
 • Ummmmmm, jag är kanske inte riktigt där ännu. Ge mig lite uppmuntran eller lite mer tid. Gå till 9.

2. Vad motiverar dig?

 • Jag är lyckligast när jag arbetar FÖR något. Gå till 3.
 • Jag är lyckligast när jag arbetar EMOT något. Gå till 4.

3. Föredrar du att arbeta ensam eller tillsammans med andra?

 • Jag tycker om att agera ensam, i mitt eget hem, och göra förändringar på en personlig nivå, som att kompostera och sänka värmen. Gå till 5.
 • Jag är redo att gå samman med andra människor och arbeta för systemförändringar i  samhället. Gå till 6.

4. Hur stor utmaning vill du ha?

 • Jag är lyckligast när jag kämpar mot något farligt och stort. Gå till 21.

 • Jag är lyckligast när jag kämpar mot något i min egen storlek. Gå till 32.

5. För all del, minska ditt eget koldioxidavtryck.

  Att göra det rätta är aldrig ett misstag. Men vissa personliga handlingar har en mycket större inverkan än andra. En bra lista börjar med: ”Gör din röst hörd av makthavarna”, ”Ät mindre kött och mejeriprodukter” och ”Minska flygresandet”. Eller för att tänka positivt: ät mer härliga grönsaker och rotsaker, utforska livet på tågavstånd. Gör om din trädgård: plantera inhemska växter, lär dig odla utan gifter.

  Öka sedan effekten av allt du gör. New York Times-journalisten Ezra Klein föreslår att vi ska se oss själva som noder för ”social, politisk och moralisk smitta”. Det är ett ganska oaptitligt sätt att uttrycka det på, men hans poäng är riktig. Om du byter ut din gamla ugn mot en elektrisk värmepump, berätta för alla hur du gjorde det. Skryt om dina kostnadsbesparingar och koldioxidbesparingar, ökad komfort och allmänna goda känslor av att investera i dina övertygelser.

  Ytterligare en ”hemma”-åtgärd som verkligen kan ha betydelse: prata om klimatförändringarna mycket mer och med många fler människor. Hjälp till att bryta det sociala tabu som råder i ämnet. Flera forskningsstudier visar att om runt 25% i en grupp börjar uttrycka att de vill ha förändring, eller att en fråga är viktig för dem, så kommer hela gruppen att börja påverkas. När det gäller klimatfrågan så råder ofta något som kallas “Pluralistisk ignorans”, vilket innebär att vi genom att titta på hur andra agerar tror att ganska få bryr sig om klimatfrågan, även om de inuti gör det – vilket gör att vi själva tenderar att agera som att klimatfrågan inte är viktig – vilket i sin tur gör att andra på samma sätt som vi tror att ingen bryr sig. Du kommer att bli förvånad över vilka andra som blir lättade över att dela med sig av sina känslor och idéer. Gå till 34.

  6. Vill du arbeta för social rättvisa eller ekologisk blomstring?

   • Jag är redo att gå ut i offentligheten. Jag förstår att fossilbolagen mycket hellre vill att jag kritiserar mina egna beslut som konsument än att jag kritiserar deras beslut som producenter och profitörer. Vilket oljebolag skulle inte hellre se mig kompostera i min trädgård än protestera på gatorna? Jag vet att en stor del av efterfrågan på fossila bränslen tillgodoses genom industrins pågående, smarta, välfinansierade och cyniska kampanjer för att uppmuntra människor att förbränna gas och olja. Det bästa svaret på frågan ”Vad kan en person göra?” är ”Sluta vara en person!”. När det gäller mig själv är jag mest engagerad när jag arbetar för social rättvisa, Gå till 7.

   • Jag är mest engagerad när jag arbetar för ekologisk blomstring. Gå till 7.

   7. Haha, kuggfråga!

    Du behöver inte välja mellan att arbeta för social rättvisa och att arbeta för ekologiskt välmående. De kräver varandra. Kate Raworth som utarbetat teorin om “Doughnut economics” beskriver att samhällsekonomin måste ta hänsyn till både de planetära gränserna och sociala faktorer. Hur skapar vi ett samhälle där alla människor får sina grundläggande behov tillfredsställda, och i bästa fall kan blomstra, utan att vi överskrider de planetära gränser vi obönhörligen behöver förhålla oss till?
    Social rättivsa och ekologisk hållbarhet hänger i allra högsta grad ihop, så du kan börja med en av dessa två saker och samtidigt göra betydande förändringar i den andra.

    • Om du vill börja med att arbeta för rättvisa, gå till 8.
    • Om du vill börja med att arbeta för ekologiskt välmående, gå till 14.

    8. Vad är ditt största problem när det gäller rättvisa?

     • Min största oro är klimatkrisens orättvisa inverkan på fattiga och marginaliserade människor. Gå till 25.

     • Min största oro är arvet av rasism och kolonialism som finns kvar hos de företag som trampar på ursprungsbefolkningens rättigheter och människor i ”offerzoner” i städer och på landsbygden. Jag vill bidra till att dessa grupper ska ha rätt till ren luft, rent vatten, liv och hälsa, rätten att kontrollera sina egna marker och rätten att samlas och tala fritt för att försvara dessa rättigheter. Gå till 31.

     9. Vad är det som håller dig tillbaka?

      • Ge mig en paus! Jag är redan för upptagen med allt annat i livet för att orka ta mig an klimatet också. Gå till 10.

      • Efter kvällsnyheterna är jag för deprimerad för att göra något – svältande barn i Somalia, bomber nära Europas största kärnkraftverk, överhettade fåglar som faller ner döda från himlen? Herregud. Det är överväldigande. Jag kan knappt förmå mig själv att spara kaffesump till komposten, än mindre rädda världen. Gå till 11.

      10. Vart tar din tid vägen?

       • Mitt jobb eller mina jobb tar varje minut av min tid. Gå till 12.

       • Jag gör allt jag kan för att orka uppfostra mina barn på ett bra sätt. Gå till 13.

       11. Ta hand om dig själv först.

        Det låter som om du behöver mer än en kram. Först och främst bör du försöka hitta de flöden som specialiserar sig på goda klimatnyheter. Du kommer att bli förvånad och uppmuntrad av alla de framsteg som världen gör. Förnybar energi. Billigare och grönare batterier – äntligen! Återställda mangroveträsk. Stärkta stammar hos ursprungsbefolkningar. För uppdateringar om framgångsrika kampanjer för förnybar energi, rent vatten och annat kan du följa: Daily Climate’s Good News och Harvard’s Climate Optimist. På TikTok nedmonterar @thegarbagequeen en hel del klimatmyter och berättar om framsteg i klimatarbetet. Du kan också följa Not Too Late, en webbplats för klimatframsteg som drivs av Rebecca Solnit och Thelma Young Lutunatabua. Eller googla bara på goda nyheter om klimatet. Då kan du åtminstone ta dig ur sängen på morgonen.

        För det andra, kom ihåg att du inte är ensam. Det är viktigt att ta itu med de känslor som håller dig tillbaka. Material, övningar och stöd för att hantera sina egna och bemöta andras jobbiga klimatkänslor finns på Terra-Pis Metodbank. Många känner sig hjälpta av att praktisera självmedkänsla som ett sätt att ta hand om sig själv. Appen Compassion Lifestyle har flera korta övningar att lyssna på och testa. Och för det tredje kommer du att upptäcka att alla ger samma goda råd: det bästa botemedlet mot klimatförtvivlan är klimatåtgärder. Till och med Men’s Health säger det! Ta väl hand om dig själv, och när du är redo kan du gå tillbaka till 1.

        12. Få ditt jobb att arbeta för bättre klimatåtgärder

         Här finns många olika typer av alternativ! Om du behöver ditt jobb och gillar det, ta reda på hur du kan hjälpa världen medan du arbetar (eller vägrar att arbeta). Oavsett vilket jobb du har (sjuksköterska, konstnär, lärare, rörmokare, lastbilschaufför, revisor, kosmetolog, begravningsentreprenör) är det bara att googla [ditt yrke] + klimat. Eller gå till Climate Solutions på Poject Drawdown för att se hur du kan göra ditt jobb till ett klimatjobb.

         Om du däremot inte gillar eller behöver ditt jobb, vad väntar du på? Hitta ett arbete som du tror på, ett jobb där inte bara gräset utan även arbetsplatsen och dess effekter är grönare. Börja på det amerikanska arbetsmarknadsdepartementets webbplats för gröna jobb.

         Gå till 34.

         13. Uppfostra dina barn med klimatet i åtanke

          Barn är underbara i det att de är öppna för världen på ett annat sätt än vi vuxna oftast är. För barn är det en självklarhet att naturen är något vi ska ta hand om, inte skräpa ner i, att det är bättre mer ren luft än luft förorenad av avgaser och utsläpp, att det är fantastiskt att få odla sin egen mat och att få leka och vara nära sin familj och sina vänner. Som förälder har du all möjlighet att uppfostra dina barn med klimatet i åtanke. Både genom att prata med ditt barn om klimatet, men också genom att familjen tillsammans börjar leva på ett mer hållbart sätt. Kom ihåg att det blir väldigt förvirrande för barn med vuxna som säger att miljön är viktig, men som samtidigt agerar miljöovänligt. Bra böcker att läsa, själv eller tillsammans med barn är till exempel “Vi upptäcker klimatkrisen” av David Hedlund och “Prata med barn om klimatet” av Frida Berry Eklund. En engelsk bok som innehåller många bra övningar för barn i åldern 10-15 är “All the feelings under the sun” av Leslie Davenport. En annan sak du kan göra är att engagera dig i grupperna Rebellmammorna eller Rebellpapporna som består av föräldrar som utför fredliga aktioner för att lyfta klimatfrågan, utifrån önskan om att våra barn och barnbarn ska få en hållbar framtid.

          Gå till 34.

          14. Vill du prioritera att rädda naturen eller framtida generationer av människor?

           • Jag vill kämpa för djuren – fåglar, valar, alla – och deras floder, skogar, ekosystem, stadsparker eller vildmarksområden. Det finns så många skäl att älska och skydda naturen: . För att den ofta är vacker. För att vilda livsmiljöer är de största kolsänkorna i världen. Och för att alla jordens varelser har rätt till ett bra liv.  Gå till 15.

           • De vackra vilda varelser som inspirerar mig att agera är våra barn och barnbarn. Jag darrar av sorg och ilska när forskare berättar för mig att om inte alla nationer vidtar omedelbara åtgärder kan planetens livsuppehållande system vara oåterkalleligt skadade när våra barn är medelålders. Det får inte bli sant. Gå till 17.

           15. Var vill du göra ditt klimatarbete?

            • Jag skulle vilja arbeta lokalt, kanske till och med i mitt eget grannskap. Gå till 16.

            • Jag skulle vilja arbeta globalt. Du vet, isbjörnar och djungler, med folk i andra länder. Gå till 20.

            16. Föredrar du att arbeta för stads- eller landsbygdsområden?

             • Jag är entusiastisk över nya visioner om vad bebodda områden kan bli: städer fyllda med trädgårdar och ren luft, där barnens skratt och fåglarnas sång är fulltaliga men maskinerna är tysta. Gå till 18. 

             • Jag är entusiastisk över hur domesticerade landskap och sättet vi brukar jorden på kan se ut: jordbruksfält som binder kol och återställer jorden, giftfria gårdar där arbetarna behandlas rättvist, rena dammar och floder fulla av fisk. Gå till 19. 

             17. Kämpa för framtida generationer.

              Mammor och pappor som drivs av kärlek, ilska och oro organiserar sig. Titta på (eller gå med i!)  Våra Barns Klimat, Rebellmammorna eller Rebellpapporna. Eller bilda en egen grupp med organisationer som Portlandbaserade Families for Climate som förebild. Börja med en gatufest. Husdjursparader! Tårta! Och fortsätt därifrån.

              Även mor- och farföräldrarna kan engagera sig! Gretas gamlingar samlar pensionärer som stöttar Fridays for Future.  Internationellt finns Elders Climate Action. Visst, alla dessa kommer att be dig om pengar och ge vad du kan och vill. Men de kommer också att be dig att skriva brev, anordna möten och delta i offentliga aktioner. Det är mycket roligare att väcka uppståndelse än att sitta hemma och titta på TV, eller hur?

              Gå till 34.

              18. Arbeta för klimaträttvisa i din stad.

               Städer är inte bara ohälsosamma, de är orättvist ohälsosamma. Dålig luft, motorvägar, trädlösa gator, gifter. Allt detta har samma orsak – ett ohämmat resursutnyttjande av ekosystem och en stor belastning på utsatta människor.

               Lösningen här handlar om att samordna dina insatser med lokala grupper som omformulerar vad ett rent och rättvist grannskap kan vara och som kämpar för att den visionen ska bli verklighet. Först och främst måste du utbilda dig om frågorna. Du kan börja med att prenumerera på NAACP:s nyhetsbrev om miljö- och klimaträttvisa. Håll koll i dina lokala tidningar för att hitta rapporter om grupper som gör ett bra arbete. Lyssna på dina lokala ledare. Fråga hur du kan hjälpa till.

               Gå till 34.

               19. Engagera dig för markanvändning i ditt område.

                Läs på om vad som händer med regenerativt jordbruk och jordbruksrättvisa. I Norden finns “Nordiskt nätveerk för regenerativt lantbruk” som du kan söka upp på Facebook. Internationellt finns HEAL Food Alliance, Regeneration International och Black Urban Growers. Plocka upp telefonen och prata med restauranger, livsmedelshandlare och jordbrukare om deras möjligheter att bli mer regenerativa. Bjud sedan in dina vänner på en gemensam middag och fundera tillsammans på hur ni kan främja bättre metoder för att stötta en hållbar markanvändning. Några exempel kan vara: engagera er politiskt i kommunen, framförallt i grupper och nämnder som hanterar mark-, jordbruks-, havs- och fiskefrågor. Sätt upp skyltar i livsmedelsbutiken med namn på de gifter som dränkts i jordgubbarna. Försvara stadsjordbruken. Övertala din bostadsrättsförening att förbjuda kemikalier. Dokumentera gödselflödet i en flod. Plocka upp döda fiskar och leverera dem till en lämplig plats.

                Gå till 34.

                20. Börja stödja restaurering och skapa naturbaserad resiliens.

                 Det finns så mycket att skydda och så mycket att återställa. Om du vill skydda stora delar av världen kommer du att älska den framlidne E.O. Wilsons plan för jorden: “Hälften reserverat för biologisk mångfald, hälften reserverat för det mänskliga fotavtrycket”. Pressa dina folkvalda representanter inte bara om att sänka växthusgasutsläppen, utan också om att stödja den biologiska mångfalden, återställa våtmarker, skydda skogen och främja den biologiska mångfalden.

                 Du kan också stödja ett antal globala och nationella organisationer, till exempel Rainforest Action Network, Natural Resources Defense Council, Earthjustice och Environmental Defense Fund. För många, många fler värda organisationer, googla ”Global biodiversity organisations”.  Titta under TAKE ACTION eller VOLUNTEER för att läsa mer om vad du kan göra.

                 Och glöm inte bort möjligheten att arbeta lokalt. Det finns så mycket att göra här hemma: plantera för levande strandremsor, hålla koll på invasiva växter, ge svältande sjökor mat, stoppa en gruva, ett kalhygge, en pipeline eller ett raffinaderi. Plantera tallar eller inhemska gräs. Utvidga ängsmarkerna. Skydda skogen från att huggas ner till kalhyggen. Det bästa sättet att komma igång är att ansluta sig till det oräkneliga antalet organisationer som har projekt på gång. Sök på [din stad, ditt län, din stat] + [restaurerings- eller bevarandeprojekt eller rewilding eller bevarande eller prärieområden] + volontärarbete. Förbered dig på att bli förvånad över glädjen hos människor som rör sig ute i praktiken. Och om du vill ha riktigt roligt kan du hyra en likbil, sätta upp en skylt WE GRIEVE FOR OLD GROWTH FORESTS och följa en timmerbil från den kalhuggna skogen till sågverket och tillbaka igen, hela dagen.

                 Gå till 34.

                 21. Skulle du hellre kämpa mot fossila bränslen eller för demokrati?

                  • Jag vill stänga ner industrier som använder fossila bränslen och ge plats åt förnybar energi, eftersom gruvdrift och borrning och förbränning av kol, olja och gas producerar 74 procent av de växthusgaser som släpps ut i atmosfären under ett år. Det viktigaste steget världen kan ta är att avveckla hela fossilindustrin. Gå till 22.

                  • Jag vill kämpa mot de krafter som vill förstöra demokratin. Hur tror vi att vi kan rädda framtiden utan en fungerande demokrati? (Ha. Du har redan märkt att detta är ännu en kuggfråga. Bra för dig! Att värna demokratin och att skifta över till ett hållbart samhälle går hand i hand). Gå till 23.

                  22. Hur vill du driva på för klimatåtgärder?

                   • Det jag hade velat använda mig av för att driva på för klimatåtgärder på miljöområdet är att använda mig av civilrättsliga lagar, domstolar och petitioner. Gå till 26.

                   • Att jobba med de juridiska verktygen kan du glömma. Mina verktyg är bojkotter, ockupationer, arbetarstrejker, blockader av gator och oljeledningar. Vi måste samlas i massiva mängder och tvinga banker och regeringar att sluta stödja den megaindustri som fortsätter förbränna fossila bränslen. Gå till 27.

                   23. Hur vill du försvara demokratin?

                    • Mina verktyg för att agera för demokratin är civilrättsliga lagar, rättsliga åtgärder och brev till våra folkvalda representanter. Gå till 24.

                    • Det kan du glömma. Mina verktyg är marscher, ockupationer, strejker, blockader och en högljudd uppmaning till alla att agera. Gå till 28.

                    24. Stöd demokratin genom politiskt engagemang.

                     Demokrati byggs av medborgarnas engagemang och upprätthålls av folkvalda representanter. Ett utmärkt sätt att stödja demokrati är att börja engagera sig politiskt, och kanske kandidera till någon politisk post på lokalnivå. Du kan också bidra genom att hjälpa lokala initiativ eller blockera dem om de är grymma och orättvisa. På lokal nivå skapas förändring ofta av en engagerad person som ringer in vänner. Som en hårt pressad tjänsteman sa om personer som börjar försöka påverka den lokala politiken: ”En person är en tokboll. Två personer är en irritation. Tre personer är en rörelse.”

                     Gå till 34.

                     25. Hitta hjältarna och hjälp dem.

                      Briljanta, heroiska människor över hela världen sätter sina liv på spel för att försvara sin vattenförsörjning, skydda och återställa sina skogar eller vända tillbaka olje- eller jordbruksutveckling i djungler. Kasta en pil på en karta, och oddsen är att du träffar någonstans nära en plats där resursutvinningsföretag tar det som inte tillhör eller inte borde tillhöra dem. Hjältarna är ofta ursprungsbefolkningen. Ofta är de som gör fel stora företag. Hitta ett sätt att hjälpa hjältarna. Behöver de pengar? Samla in pengar. Behöver de någon som berättar deras historia? Berätta den. Kom på hur du kan motarbeta skurkarna. Ta itu med utvinningsbolagen här hemma genom att få fler att förstå den stora skada de åsamkar ursprungsbefolkningar, ekosystemen och i förlängningen hela världen, så att ingen längre vill investera i eller stödja dem. Skriv nyhetsartiklar. Publicera avslöjanden. Organisera bojkotter. Dela ut flygblad vid företagsmöten.

                      Gå till 34.

                      26. Har du mer pengar eller mer tid?

                       27. Stöd direkt aktion.

                        Med din tid, dina pengar, ditt mod och med all den kraft som finns kvar i dina sms-tummar, gå med i och stöd organisationer för fredlig direkt aktion. Tänk till exempel på Greenpeace, Extinction Rebellion, Återställ Våtmarker och Jordens Vännre. Gå deras utbildningar i icke-våldsaktioner och visa att du vill vara med och stötta. Även om du är ovillig att bli arresterad finns det mycket stödjande arbete att göra: någon behöver koka kaffe, fixa mat, skapa skyltar för protester och marscher, eller betala borgen efter arresteringar.

                        Gå till 34.

                        28. Organisera resurser för att stödja demokratin.

                         Vad demokrati är och vilka organisationer och processer som upprätthåller demokratin är långt ifrån alltid självklart. Det är inte heller alltid helt enkelt att hålla koll på vilka organisationer som jobbar för demokratin på olika sätt. Vill du ta itu med en viktig utmaning kan du engagera dig i att skapa en samlingssida för demokratiska organisationer med förklaringar om på vilket sätt de jobbar och hur det relaterar till de demokratiska processerna.

                         Gå till 34.

                         29. Hur mycket har du råd att ge?

                          • Om du har massor av pengar, gå till 33.

                          • Om du bara har en blygsam summa pengar, se till att de pengar du skänker leder till så stor effekt som möjligt. Det finns många sätt: Investera i lokala åtgärder för klimaträttvisa, där en liten summa pengar kan räcka långt. Börja bli mer försiktig med dina egna inköp, köp mer begagnat, börja omdefiniera dig själv från att vara en konsument till att bli en hållbar medborgare. Se till att du inte investerar i något som du inte tror på. (Se upp: många fossila företag gömmer sig i värdepappersfonder.) Investera i det du tror på. Du kan titta på Fair Finance Guide för att få koll på hur de olika bankerna sköter sitt hållbarhetsarbete. Flytta dina premiepensionspengar till hållbara fonder med hjälp av Klimatbytet.  Sätt press på din bank (och byt bank vid behov) och andra stora finansinstitut att endast investera i genuint hållbara företag. Gå till 34.

                          30. Använd din begränsade tid på ett meningsfullt sätt.

                           Om du bara har en liten mängd tid att avvara, välj ut ett antal saker du är villig att göra för klimatet, och låt resten göra. Det är bättre att göra ett fåtal saker som har stor påverkan, än att göra hundra saker med liten påverkan och bli utmattad på köpet. För att minska sina egna CO2-utsläpp är saker med större påverkan t.ex. att äta mer eller helt veganskt, att helt eller delvis avstå att köra bensinbil och att avstå från att flyga. Men viktigare än att minska sina egna utsläpp är att vara med och jobba för att politikerna klubbar igenom modiga klimatåtgärder, så att många människor enklare kan minska utsläppen och vi dessutom kan hantera våra gemensamma samhälleliga utsläpp. Den chansen ökar om du som medborgare höjer din röst tillsammans med andra.

                           Om du är med i en kyrkoförsamling finns det mycket att undersöka där: Har din organisation divesterat från fossila bränslen? Nej? Har de skapat utrymme för församlingsmedlemmarna att prata om sina klimatkänslor? Nej? Levererar de solenergi till grannskapet? Nej? Då finns det arbete att göra. Svenska kyrkan är Sveriges femte största skogägare. Om du är aktiv i Svenska kyrkan, se till att påverka dem att förvalta sin skog på ett hållbart sätt!

                           Om du hellre ägnar helgerna åt dina hobbies kan du gå med i Protect our Winters för friluftsfolk, Friluftsfrämjandet eller någon annan naturorienterad förening.  Lär dig hur du kan börja odla din egen mat, och på ett sätt som skyddar jorden och djurlivet. Anpassa ditt hus för att spara energi. Skapa en klimatorganisation för den hobby du redan håller på med, till exempel för golfare, joggare eller padelspelare.

                           Gå till 34.

                           31. Vidta rättsliga åtgärder.

                            En mycket lovande strategi inom klimatrörelsen är att försvara mänskliga rättigheter i nationella och internationella domstolar. Detta genom att väcka åtal där man hävdar att regeringarna brister i sin skyldighet att skydda sina medborgares rätt till liv, hälsa och personlig säkerhet, så som dessa rättigheter definieras i nationella konstitutioner och internationella rättighetsavtal. De hävdar att klimatförändringarna kommer att leda till den största kränkning av de mänskliga rättigheterna som världen någonsin har sett. Du kan ansluta dig till dessa stämningar. Om du är ung kan du ansluta dig till Aurora-målet, om du är vuxen kan du gå med i rörelsen End Ecocide som arbetar för att göra det olagligt att utföra brott mot naturen. Du kan också söka upp Auroramålet, en ungdomsledd organisation med mål att stämma staten för deras passivitet att bekämpa klimatkrisen, och läsa på om hur du kan stötta dem genom tid, engagemang eller pengar. Eller: skapa din egen domarpanel, kalla in lokala tjänstemän, kalla in pressen och håll en utfrågning för att få veta vad de gör och inte gör för att skydda rättigheterna i ditt samhälle. För instruktioner, Youth Climate Courts.

                            Gå till 34.

                            32. Prata om klimatkrisen.

                             Okej, djupt andetag. Bjud in din sura farbror på middag. Be honom berätta vad som, om något, oroar honom när det gäller klimatförändringarna. Lyssna på honom. I bästa fall hittar ni en gemensam grund i gemensamma värderingar som familj och hälsa. I värsta fall kommer han bara att ge dig struntprat, och då ger du upp på honom; det spelar ingen roll vad han tycker. Endast ca 8 % av svenskarna tror att klimatkrisen är en bluff, en försvinnande liten minoritet. Samtidigt förstår en överväldigande majoritet att klimatkrisen är verklig, här och vår att hantera. Sverige är en demokrati och det innebär att den majoriteten av befolkningen behöver tas på allvar.  Om du upptäcker att Sveriges demokrati verkar vara i fara, gå tillbaka till 24.

                             Annars gå till 34.

                             33. Använd din rikedom för att rädda världen.

                              Hurra för dig – du är miljardär, en av 2 755 i världen. Du har en fantastisk möjlighet; du kan verkligen rädda världen. Du är tillräckligt rik för att köpa upp ett fossilföretag och stänga ner det. Om du inte gör det, så föreslår vi följande: Välj en sak, investera all din tid och alla dina pengar i den och få det gjort. Gå till Project Drawdown för att se 84 åtgärder som krävs för att rädda världen. Välj en, vilken som helst: restaurering av övergiven jordbruksmark, återställning av våtmarker vid kusten, elektriska tåg, ursprungsbefolkningens skogsinnehav, havsbaserad vindkraft. Vad som helst. Sätt ihop ditt team och ta hjälp lokalbefolkningen, och gör det. Du har råd och kommer på köpet att bli betraktad som en hjälte.

                              Gå till 34.

                              34. Grattis! Du är grym!

                               Och nu vet du vilken position du spelar i laget som ska rädda världen. Men sanningen är att allt – allt – hjälper. En majoritet av svenskarna – framförallt våra unga – är oroade över världens framtid, miljön och klimatet. Många vill ha förändring. Vi kan få detta gjort. Föreställ dig vad som kommer att hända när vi alla är i full färd med att bygga en ny civilisation, där vi till fullo utnyttjar våra skarpa hjärnor, vår känsla för rättvisa och den största av alla mänskliga superkrafter – förmågan att samlas i grupper och arbeta för det gemensamma bästa.